Weekend Knack   Email 
Pagina 2 van 2

Ook bij de voetreflexologie ontdekt ze een zwakke. pijnlijke plek : met mijn maag gaat het eveneens regelmatig mis. Hoe je dat te weten komt door de handen en voeten te rnasseren, vind ik indrukwekkend.
Daarna krijgt mijn hoofd een lichte lymfedrainage : met zachte gebaren bewerkt ze het gelaat, de nek en de hals. Daar zitten immers 140 van de 400 lymfeklieren die ons lichaam telt. Heel bizar : ik voel net mijn bloed stromen. „Dat zijn lichaamsvochten", volgens Maryse. „zo worden de afvalstoffen beter afgevoerd." Anderhalf uur puur genieten wordt afgesloten met cranio-sacrale therapie : oppervlakkige handposities werken het laatste restje stress weg.
Na de behandeling krijg ik een lekkere kruidenthee en de raad om veel te drinken en me de komende uren rustig te houden. Dat is geen probleem : ik voel me rozig en heel vredig, een gevoel dat de rest van de dag blijft. Niets of niemand kan die rust verstoren, zelfs die agressieve BMW-rijder niet, onderweg naar huis.
Twee uur later zit ik voor mijn computer en heb ik moeite om me de onderscheiden fases van de massage voor de geest te halen. Gelukkig hadden we de behandeling op voorhand besproken, zodat ik op mijn notities kan terugvallen. Tijdens sommige onderdelen ben ik blijkbaar van de wereld geweest. Dat zegt me dunkt meer dan een minutieuze beschrijving.